#KongresniturizamTALKS: Ljiljana Lukšić, Hotel Princess, Bar

0
2994

#KongresniturizamTALKS uspešno je pokrenut.

Evo kako Ljiljana Lukšić, Direktor prodaje i marketinga u hotelu Princess u Baru, vidi oporavak industrije nakon stišavanja pandemije izazvane koronavirusom.

”Hvala na pozivu da prokomentarišem budućnost kongresnog turizma nakon stišavanja epidemije koronavirusa.

Svjesni smo činjenice da je turizam pretpio nezapamćeni udarac tokom ove epidemije, i da niko ne može sa sigurnošću da predvidi kada će sve biti gotovo i kada ćemo moći da putujemo.  Smatram da će se prvo vratiti individualna poslovna putovanja, kako bi biznisi pronašli nove šanse i povratili stare poslovne veze. S druge strane, kongresni (grupni) vid putovanja je onaj koji će najteže stati na noge, i možda biti posljednji koji će se povratiti od krize.

Ljiljana Lukšić, hotel Princess, Bar

Prvo, kongresni turizam dosta zavisi od aviosaobraćaja, pitanje je da li će se sve avio linije odmah vratiti ili će ići postepeno uvođenje. Drugo, virtuelne konferencije su postale nešto sasvim normalno, skoro svakodnevno hiljade ljudi posjećuje online webinare i konferencije, te kompanije tu mogu vidjeti mogućnost za smanjenjem troškova. Treće, kriza je ostavila trag u skoro svim industrijama, tako da pretpostavljam da će kompanije preostala sredstva prije iskoristiti za plate radnicima, sirovine i (digitalni) marketing kako bi ponovo pokrenuli proizvodnju i usluge. Četvrto, vjerovatno ćemo morati još neko vrijeme nakon krize praktikovati socijalnu distancu, tako da tek treba da očekujemo nova pravila koja će važiti i za „venues“ i za učesnike.

Međutim, ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da ništa ne može da zamijeni networking i doživljaj koji učesnici konferencije ponesu sa sobom, jer svaki događaj je i poluga za stvaranje novih ideja, svježih vidika i posebnih uvida, koje ne čine samo predavanja, već atmosfera i sve ono što se dešava u „backstage“-u. Dugoročno gledano,  konferencije će i te kako biti potrebne i dalje, nipošto ne mislim da će biti ukinute, samo će biti odložene.

Fokus treba da bude na:

1) što efikasnijoj i tijesnijoj saradnji sa regionom, jer je realnije da se konferencije koje se planiraju odložiti za jesen/zimu upravo dese u okolnim zemljama;

2)  higijeni i primijeni svih uputa SZO za sektor turizma kao i pojačati dezinfekciju svih prostora, formirati dezinfekcione stanice u sobama i javnim površinama, informisati učesnike o svim higijenskim pravilima i primjeni istih, ukoliko postoji mogućnost primijeniti brzi check-in ili self-check-in/out, obezbijediti dovoljan broj maski ukoliko bude neophodno;

3) fleksibilnoj politici otkaza i politike minimum stay-a;

4) cjenovnoj politici koja može biti adaptirana shodno novoj strategiji koju svaki menadžment treba da donese u kriznoj situaciji, ali ne predlažem drastično sniženje cijena, jer u suprotnom niti će poslovanje hotela biti profitabilno niti će mu to dugoročno donijeti dobit. Predlažem da se radi više na „experience“, da se ponudi dodatna usluga npr. besplatni upgrade za određeni broj soba, dvočasnovni izlet do lokalnog izletišta/jezera/vodopada/starog grada, piće dobrodošlice…”

Očekujemo i podstičemo ostale lidere, kreativce i vizionare iz naše industrije da se uključe u inicijativu #KongresniturizamTALKS pokrenutu od strane regionalnog portala Kongresniturizam.

I zato, pišite nam ili snimite klip na u trajanju 3-5 min, pošaljite nam ga na office@kongresniturizam.com da ga mi objavimo, a vi ga objavite na  Linkedin-u, FB-u i mrežama koje koristite uz obavezan #kongresniturizamTALKS u opisu kako bismo mogli svi da pratimo komunikaciju.

Stay healthy, stay safe! 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.