Ove godine, Kongresni biro slavi 10 godina rada. Kako je sve počelo? Kada se osvrnete, šta smatrate da je najvažnije što je urađeno u proteklom periodu?

Igor Kovačević, Kongresni biro, Turistička organizacija Srbije
Igor Kovačević, Kongresni biro, Turistička organizacija Srbije

Pre 10 godina Turistička organizacija Srbije (TOS) je donela odluku o formiranju posebnog odeljenja koje će u fokusu imati jedan od strateških win-win proizvoda turizma Srbije, a koji po formi treba da prati međunarodne standarde destinacijskog menadžmenta. Od tada do danas Kongresni biro Srbije funkcioniše kao sastavni deo TOS-a, i ono što je najbitnije, predstavlja integralni deo svih strateških i operativnih aktivnosti TOS-a.

Biro je prepoznat od strane domaćih asocijacija, udruženja, saveza, uvaženih stručnjaka, doktora, istraživača, profesora i profesionalaca kao entitet koji im bez rezerve pomaže u postupku isticanja kandidature za organizovanje međunarodnih kongresa u Srbiji, i time se kreira mogućnost da domaću ekspertizu, znanje i inovativnost predstave svojim kolegama iz inostranstva upravo u Srbiji. Na taj način aktivnosti Biroa postaju jedan od elemenata kreiranja društva baziranog na znanju.

Ono što je osnov svih aktivnosti je platforma privatno-javnog partnerstva, jer bez komunikacije i partnerstva sa privatnim sektorom i našom kongresnom industrijom
(hotelima, PCO i DMC agencijama), rezultati sigurno ne bi bili tako značajni. Pre 10 godina, osim nasleđenih kongresnih kapaciteta, Srbija je imala nisku baznu osnovu. Kako se industrija razvijala, kako su otvoreni novi kapaciteti i renovirani postojeći, tako je tržište raslo, tako je i Biro u svojim aktivnostima napredovao.

Bez uzajamnog podržavanja, razgovora i konstruktivnih kritika, kongresni turizam Srbije ne bi danas bio jedan od nosećih proizvoda. Odnos saradnje i koopeticije unutar Srbije i pojedinačnih destinacija, odnos međusobnog poverenja i uvažavanja među svim činiocima
lanca vrednosti kongresnog iskustva je nešto što strani organizatori kongresa i klijenti osećaju i nešto na čemu moramo da nastavimo da gradimo vidljivost na stranom tržištu.

Šta je ono na šta ste Vi najviše ponosni?

Period za nama pokazuje kontinuitet aktivnosti, što je veoma bitno za jednu javnu instituciju. Veliki broj stvari je urađen, a veliki broj stvari tek predstoji da bude urađen.
Veoma sam ponosan što su aktivnosti destinacijskog menadžmenta koje se rade u Birou u potpunosti kreirane prema međunarodnim standardima i svetskoj praksi, i što se ni po čemu ne razlikuju od aktivnosti naših kolega iz nekih od najuspešnijih evropskih i svetskih destinacija. One su fokusirane na principe proaktivne prodaje i isticanje kandidature.

Iako raspolažemo ograničenim resursima (pre svega ljudskim), standard kvaliteta, prodaje i komunikacije destinacije je nešto što klijenti prepoznaju i znaju da cene. Kada jedna mala destinacija kao što je Srbija može da konkuriše velikim „igračima“ na svetskom tržištu
kvalitetom svog odnosa i proizvodom, onda je to i odgovornost da u narednom periodu radimo još bolje kako bi standard održali.

U pojedinim stvarima, kao što je broj podnetih kandidatura po zaposlenom, ili broj uspešnih kandidatura po zaposlenom, naš Biro je vodeći u svetu. Takođe, od prošle godine zajedno sa našim partnerima iz kongresne industrije počinjemo da budemo aktivniji i na korporativnom tržištu. Slobodno možemo reći da udruživanjem resursa i kontakata dobri rezultati nisu izostali. U prethodnih 10 godina kongresna industrija i Biro su uspeli da Srbiju ponovo dovedu na mapu međunarodnog kongresnog tržišta. Pre 10 godina nas nije bilo nigde, klijenti ništa nisu znali o našim kapacitetima, a danas se sa ponosom kandidujemo za najveće događaje, konkurišemo vodećim svetskim gradovima, i konačno, organizujemo najprestižnije svetske i evropske kongrese, i u tih nekoliko dana Srbija postaje centar sveta, tada je Srbija broj 1 u datoj oblasti.

Zaista je odličan osećaj kada mesece i godine uložene u neku kandidaturu, zajedno sa našim
profesorima, doktorima i stručnjacima predstavite svetu. A ako dobijemo kandidaturu,
onda znate da je to prava stvar. Čak i kada izgubimo, a uglavnom je to u korist većih i bogatijih destinacija, ja sam zadovoljan, jer je samo predstavljanje podrazumevalo izlaženje iz zone komfora i takmičenje po uslovima u kojima znate da krećete sa niske startne pozicije.

Koji su bili najveći izazovi za Kongresni biro?

Veliki je broj profesionalnih izazova. Ono što TOS strateški i operativno realizuje tokom čitave godine, i samim tim i Biro, je kontinuirano unapređenje imidža koje Srbija ima na stranim tržištima. Iako se kongresno tržište čini niskosaturiranim, veoma je teško za novu destinaciju pronaći prostor i steći poverenje klijenta. Vrlo je dobro što je kvalitet usluge naših hotela, PCO, DMC i AV kompanija na visokom nivou, jer je to nešto što klijenti očekuju i to pitanje se više ne postavlja. Sad ulazimo u drugu fazu izgradnje imidža i to na bazi prepoznavanja jedinstvenih iskustava i doživljaja koje Srbija pruža.

Na koje aktivnosti Kongresni biro Srbije je najviše usmeren?

Aktivnosti Kongresnog biroa Srbije su usklađene sa godišnjim planom TOS-a, jer je neophodno ostvariti sinergetske efekte ukupne promocije Srbije. Sa druge strane, aktivnosti Biroa usaglašavamo i sa planovima kongresne industrije, imajući u vidu snažnu međusobnu podršku. Budžetski najintenzivnije aktivnosti se odnose na nastup na sajmovima, a od prošle godine koncept nastupa je unapređen u svakom smislu, i ono što raduje je oko 300 sastanaka koji se realizuju tokom sajmova.

Aktivnosti kandidovanja Biro svrstava u red najnaprednijih, a samo u prošloj godini započeto je gotovo 40 kandidatura, pozitivno je potvrđeno 20, a u ovoj godini već imamo novih 10 kandidatura i 4 potvrde. Neophodno je istaći i organizovanje inspekcija destinacije za međunarodne asocijacije i korporativne klijente, a samo u prošloj godini Biro je u saradnji sa partnerima ugostio 250 klijenata.

Koji su planovi za naredni period?

Trenutno očekujemo odluke za međunarodne kongrese koji potencijalno donose oko 100.000 noćenja u Srbiju i prihod od oko 35 miliona evra. Proces standardizacije PCO i DMC
agencija će takođe do kraja godine biti realizovan, jer je to jedna od poslednjih faza etabliranja destinacije i kongresne industrije. Nastavljamo razvoj odnosa sa vodećim AMC i global PCO kompanijama, u isto vreme dižući vidljivost prema domaćim stručnjacima koji
su aktivni u međunarodnim asocijacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.