Integracija Video konferencijskih sistema u edukativne platforme

0
3286

Na Univerzitetu Singidunum već punih pet godina koristi se webplatforma za edukaciju. Ove platforme sadrže sve materijale koji su potrebni za  uspešno savladavanje gradiva određenog predmeta. Platforme su zamišljene tako da pomognu ljudima koji rade i nemaju dovoljno vremena da bi pohađali redovnu nastavu. Postavilo se i pitanje da li je moguće integrisati i video u platformu? Pomoću modula koji poseduju ove platforme uspeli smo da integrišemo snimke koje studenti mogu u bilo kom trenutku da prate na platformi.

Mnogo univerziteta koji su bazirani samo na DLS studiranju koristi gotovo sve opcije koje web platforme za učenje nude. Postoji veliki broj platformi za učenje na daljinu među kojima su Atlas, Modul, Blackbord i druge.

Polycom systemPolycom sistem na Univerzitetu Singidunum

Preko dve godine na Univerzitetu Singidunum koriste se Polikom HDX 8000 sistemi za potrebe dodatnog usavršavanja nastave u centrima Niš i Subotica, a  uskoro se planira  postavljanje još jednog sistema na Univerzitetu Sinergija -Bjeljina. U toku dve godine rada, sistem se pokazao kao pouzdan i dobar izbor koji je napravljen prilikom kupovine i integracije videokonferensing sistema. Razmatrana su rešenja od strane  Cisco kompanije i kod nas malo poznatog Polycoma između kojih je trebalo odlučiti šta je to što će Univerzitetu biti potrebno. Profesionalna rešenja ovog tipa u to vreme bila su veoma skupa, pa je i to predstavljalo dodatni problem jer nije bilo lako izdvojiti sume koje prelaze i nekoliko desetina hiljada evra po lokaciji. Međutim, takve sume novca lako se i racionalno opravdaju ukoliko se zna da se kupovinom ovih sistema smanjilo i rasteretilo svakodnevno putovanje profesora. Korist je, zapravo i veća, studenti su na ovaj način dobili još jedan vid konsultativne nastave koji im olakšava studiranje.

Vreme koje je utrošeno na instaliranje i podešavanje opreme donelo je veliko iskustvo svima koji su radili na realizaciji ovog projekta.

Na osnovu iskustva u radu sa ovim sistemom urađena je integracija video servera koji neprekidno snima predavanja sa tri različite lokacije. Zahvaljujući ovim rešenjima studeti koji su bili sprečeni da prisustvuju predavanjima imaju mogućnost da putem interneta pogledaju predavanja od svoje kuće u vreme koje njima odgovara i time nadoknade propušteno predavanje.

Vođeni iskustvom kolega iz SAD-a sa njihovih DLS univerziteta uspeli smo da zaobiđemo sve veće probleme pri radu i prihvatanju ovog sistema u Srbiji. Prihvatanja sistema od strane studenata po centrima su različita, a razlikuju se, takođe, od generacije do generacije. Najčešći problemi koji su se javljali su bili u vezi sa radom internet distributera. Razni operateri koji nude internet vam ne mogu garantovati 24 sata internet 365 dana u godini. Velika prednost Univerziteta  Singidunum je ta što se internet dobavlja od tri  najveća distributera u zemlji pa i kada dodje do zastoja ovog tipa, sistem se lako prebacuje na neku drugu javnu adresu i nastavlja sa radom. Nije bilo lako ubediti studente da će ovaj način predavanja imati isti efekat kao i predavanja uživo kad je profesor prisutan u amfiteatru. Trenutno, u Nišu i Subotici oko 500 studenata svakodnevno koristi prednosti predavanja i vežbe putem videokonfernsinga. Studenti su sada daleko zainteresovani za ovakva predavanja jer su interaktivna, pa se i udaljenost od nekih 240 kilometara lako zaboravi. Posle kratkog privikavanja studenata i profesora na ovakav način funkcionisanja i rada, sistem video konferencija je uspešno je zaživeo u svim centrima i uspešno se koristi već dve godine.

Autori:
Vanja Mihailović
Marko Šarac
Univerzitet Singidunum

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.