Od 10. do 23. januara u Kombank Areni u Beogradu održano je Evropsko prvenstvo u vaterpolu, uz učesće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova.

Na Evropskom prvenstvu odigrano je ukupno 100 utakmica, 56 u muškoj i 44 u ženskoj kategoriji, odigranim po prvi put na jednom plivalištu.

Reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju u muškoj konkurenciji savladavši reprezentaciju Crne Gore u finalu rezultatom 10:8. Na taj način odbranila je titulu evropskog prvaka iz Mađarske 2014. U ženskoj konkurenciji, reprezentativke Mađarske su zasluženo ponele zlatnu titulu.

Tradicija takmičenja u muškoj konkurenciji datira iz davne 1926. godine kada se održalo prvo vaterpolo prvenstvo u Budimpešti. Takmičenje u ženskoj kategoriji počelo je 1985. godine prvenstvom u Oslu. Ovogodišnje takmičenje je 32. po redu u muškoj i 16. u ženskoj konkurenciji.

Pored osvojene zlatne medalje, Evropsko prvenstvo u vaterpolu za Srbiju i organizatore je imalo veliki značaj posmatrano iz ugla organizacije događaja. Pored organizatora, organizacionog i izvršnog odbora, u samoj organizaciji prvenstva učestvovalo je 400 volontera. Svi zajedno doprineli su uspešnoj realizaciji ovog velikog događaja.

Vaterpolo 2016
Vaterpolo 2016

Za ovu priliku Kombank Arena je kompletno preuređena u najveće plivalište na svetu. To je podrazumevalo izgradnju 2 inox bazena Sistema Myrtha Pools, sa pool deck-ovima koji su zauzimali površinu od 1.500 kvadratnih metara oko bazena. Jedan je bio takmičarski (dimenzija 34x21x2m), a drugi bazen za zagrevanje (dimenzija 25x15x2m). Oba bazena je proizvelo i montiralo italijansko preduzeće Piscine Castiglione.

Montaža bazena počela je 27. decembra i trajala je do 3. januara, kada je i počelo punjenje bazena vodom. Putem hidratanske mreže oko 1.300 kubika vode usuto je u dva bazena. Punjenje bazena vodom, kao i zagrevanje trajalo je 36 sati. Takmičarski bazen bio je opremljen novim sistemom za cirkulaciju vode, koji dezinfikuje i čisti vodu, i nakon toga je vraća u bazen.

Za izgradnju i montažu bazena uloženo je 1.25 miliona evra (NETO). Demontaža bazena je trajala 4 dana, a u mesecu maju se planira montaža oba bazena u Vrnjačkoj Banji, gde se planira izgradnja Nacionalnog vaterpolo centra.

Evropskom prvenstvu u vaterpolu je bila posvećena velika medijska pažnja. Prvenstvo je pratilo preko 337 akreditovanih novinara i predstavnika medija od kojih je čak 167 bilo iz inostanstva. Evropsko prvenstvo je oborilo rekord i u TV gledanosti, naime direktan prenos preko malih ekrana je pratilo čak 2.761,691 gledalaca.

Vaterpolo 2016
Vaterpolo 2016

Rekordna poseta gledalaca u Kombank Areni postavljena je još prvog dana prvenstva. Tada je  utakmici Srbija-Hrvatska pisustvovalo 11.000 gledalaca, što je i bio maksimalni kapacitet posetilaca. Srpske vaterpoliste je publika u sličnom broju pratila i na ostalim utakmicama.

Zbog velikog interesovanja, za finale Evropskog prvenstva, postavljeni su dodatni kapaciteti u Kombank Areni. Tako je finalni meč uživo pratilo 18.473 osobe. Ovaj broj posetilaca postavio je novi svetski rekord i nadmašio prethodni postavljen na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine kada je finalu vaterpolo utakmice između Mađarske i Rusije prisustvovalo 17.000 posetilaca.

Domaćini su nakon veoma uspešne realizacije Evropskog prvenstva u vaterpolu dokazali da je Beograd u stanju da ispuni sve uslove i zahteve koji se nameću prilikom organizacije ovako velikih događaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.