Evropski gradovi demonstrirali značaj događaja i infrastrukturnih projekata u oblikovanju slike grada

0
1885
Učesnici ECM godišnjeg sastana u Torinu, jun 2015
Učesnici ECM godišnjeg sastana u Torinu, jun 2015

[quote_box_center]Gradovi sve više koriste događaja kako bi poboljšalji sliku o gradu, stimulisali urbani razvoj, privukli posetioce i investitore. Tokom poslednjeg Godišnjeg sastanka European Cities Marketing-a (ECM), koji je održan od 03. do 06. juna 2015. godine u Torinu, evropski gradovi su predstavili svoja iskustva kroz najbolje programe prakse, sa stalnim ciljem da se poboljša operativna efikasnost i da se donesu bolje poslovne odluke.[/quote_box_center]

Danas, organizatori svetskih događaja (World Expo, UEFA EURO, Olimpijada,…) bi trebalo da počnu sa planiranjem što ranije, često 10, pa i više godina ranije, uzimajući u obzir da „domaćin” mora da ima i potrebnu infrastrukturu.

Za gradove je važno da demonstriraju dugoročne efekte takvih investicija: istinsko nasleđe za lokalnu zajednicu, infrastrukturu i  sliku grada.

Događaji oblikuju gradove i čine ih privlačnim na međunarodnom nivou

Glavni predavač, g-din Valentino Castellani predsednik Torino Strategica i bivši gradonačelnik Torina, pružio je kultni i lokalni primer pozicioniranja Torina na međunarodnoj sceni kao grada gde je održana Olimpijada.

Piedmont capital se suočio sa izazovom post industrijske transformacije i Olimpijske igre su naterale grad da se iz industrijskog grada transformiše u regionalnu evropsku prestonicu. Sve se ovo dešavalo u pozadini velikih infrastrukturnih projekata (naročito crossrail sistema, Metroa, nove velike brze železničke linije…). Igre koje su održane 2006. godine, definitivno su prekretnica od depresije početkom 90-ih do novog ponosa u pripadnosti.

Posle bankarske krize 2008. godine, koja je Island dovela na listu terorističkih država i erupcije vulkana Eyjafjallajokull koji je 2010. godine paralisao sav evropski avionski saobraćaj, Rejkjavik je odlučio da poboljša svoju sliku iz 2010. godine organizujući mnogobrojne zimske festivale: kao rezultat toga 99% zimskih turista je izjavilo da će preporučiti Rejkjavik svojim prijateljima.

U slučaju Instanbula, infrastrukturne promene za ekspanziju kongresnih centara (7 kongresnih centara i 3 hale za izložbe), transformisali su grad u „meeting hub”, pojačavajući međunarodnu sliku grada.

Događaji i infrastruktura su alat za ekonomski razvoj i sredstvo za poboljšanje imidža. Čine grad privlačnijim.

Događaji generišu ekonomske i društvene koristi

Uticaji ovih događaja su mnogobrojni: oni su sredstvo za revitalizaciju ekonomije grada, stvaraju infrastrukturu i poboljšavaju sliku grada.

Sa svim infrastrukturnim promenama, vezano za organizaciju Olimpijskih igara 2006. godine u Torinu, dok se smeštajni kapacitet povećao za 42% između 1999. i 2014. godine, broj noćenja se povećao za 102% a broj dolazaka za 122%.

U Rejkjaviku, zimski događaji su rezultirali udvostručavanjem broja dolazaka i noćenja za manje od 4 godine.

Statusom Istanbula kao „meeting hub” je povećan broj dolazaka i noćenja. Preko 130 međunarodnih konferencija i svetskih događaja (G20, B20) svake godine se održi u Istanbulu, a doprinos kongresnog turizma ekonomiji Istanbula se procenjuje na oko 294 miliona eura u 2014. godini.

ECM gdišnji sastanak u Torinu, jun 2015.
ECM gdišnji sastanak u Torinu, jun 2015.

[quote_box_right]Sledeći ECM sastanak će se održati u Madridu, od 24. do 27. februara 2016. godine. Na sledećem sastanku će se diskutovati o tome da li je brendiranje grada relevantno i u digitalnoj eri.[/quote_box_right]

U nedavnoj anketi koju je sproveo Culture & Events ECM Knowledge Group, ECM članovi su izjavili da je glavni razlog za dovođenje događaja u njihov grad, bio prvenstveno taj da poboljšaju sliku grada, a kao drugi su naveli  privlačenje većeg broja noćenja.

Svi ovi događaji i implementacija infrastrukture su zaista rezultirali povećanjem broja dolazaka i noćenja tokom trajanja događaja, ali i tokom narednih godina.

Ovi događaji privlače poslovne goste i turiste, nove stanovnike, investicije i poslove koji neizbežno stimulišu lokalnu ekonomiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.