Eco-friendly trendovi za 2018. godinu

0
1237

Iako su poslednjih godina održivi razvoj i ekologija počeli da se vezuju i za poslovanje u hotelijerstvu, istraživanja pokazuju da devet od deset poslovnih turista smatra da bi hoteli ubuduće morali više da se posvete zelenim i održivim inicijativama.

Osnovne inicijative prosto nisu dovoljne

Mamas corner beauty and kids bar

Molba za goste da više puta koriste peškire, da vodu pri tuširanju upotrebljavaju odgovorno ili upotreba rasvete koja troši manje energije više nisu dovoljne za promenu. Prioritet su i dalje minimalni troškovi i otpad, a prate ih edukacija i dodatno smanjenje upotrebe resursa.

Edukacija gostiju

Bez odgovarajuće edukacije gostiju nemoguće je napraviti održivi hotel u skladu sa „green“ standardima. Sadržajem na društvenim mrežama i info tabli u sobama, promo materijalima, ali i usmenim preporukama možemo pomoći gostima da pomognu u stvaranju „eco-friendly“ hotela.

Smanjenje vremena tuširanja

1 Hotel Central Park u Njujorku dobar je primer ekološkog poslovanja. Ovaj hotel instalirao je satove koji mere vreme tuširanja kako bi gostima pokazao koliko i samo minut kraće tuširanje može da utiče na uštedu vode. Uz različite podsetnike u kupatilu, mogu se dodatno uštedeti resursi.

Ušteda troškova u kuhinji

Oprema u kuhinji se mora maksimalno prilagoditi svetskim standardima i potrošnja energije mora biti svedena na minimum. Kada je u pitanju hrana, sledeće tri stvari se moraju detaljno pratiti svakog dana: cene proizvoda, poreklo proizvodnje (da li su proizvodi organski, gde su gajeni, da li su GMO…) i način pakovanja. Dakle, fokus više nije samo na isporučenju minimuma otpada već i na nabavci prihvatljivo gajene i pripremljene namirnice.

Ušteda vode

Osim informisanja i edukacije gostiju, mnogi svetski hotelski lanci teže upotrebi opreme koja sama po sebi omogućava uštedu vode. Neka od rešenja su upotreba posebne vrste tuševa ili prerada kišnice, što osim održivog poslovanja može omogućiti i uštedu novca.

Još jedna ideja za ostvarivanje održivog poslovanja je ukidanje „room service“ usluge. Naime, na ovaj način ostvaruje se ušteda novca, a čini se i dobra stvar po pitanju štednje energije. Ukoliko se izbaci usluga za goste u sobama tokom 24 sata, potreba za angažovanjem radnika i radno vreme kuhinje su manji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.