BEOGRAD DOMAĆIN ZA PREKO 100 DELEGACIJA SVETA

0
4935
Samit nesvrstanih
Ministarski skup Pokreta nesvrstanih, Beograd 2011
Ministarski skup Pokreta nesvrstanih, Beograd 2011

Beograd je u septembru 1961. godine bio domaćin Prve konferencije nesvrstanih. U glavnom gradu tadašnje SFRJ okupio se niz šefova država i vlada, predstavnici 25 vanblokovskih zemalja.

Glavni grad Srbije danima se pripremao za doček delegacija šefova država i vlada 24 zemlje učesnice, ali i oko 850 novinara iz celog sveta, kojima su obezbeđeni, za to vreme, najsavremeniji uređaji i uslovi za rad.

Na ulasku u Zemun značajne goste dočekale su zastave, a na ulazu u grad bio je, na nekoliko jezika, ispisan i nezvanični moto konferencije – “Svi ljudi sveta hoće mir”. Danas, u Pokretu nesvrstanih je 118 zemalja, što je oko dve trećine članica Ujedinjenih nacija (192).

Predstavnici preko 100 zemalja iz celog sveta učestvovali su na dvodnevnom Ministarskom skupu Pokreta nesvrstanih, samim tim je i preko 700 diplomata, predstavnika iz celog sveta posetilo glavni grad Srbije. Najluksuzniji beogradski hoteli dobili su priliku da ugoste učesnike skupa i tim povodom smo vodili razgovore sa predstavnicima najistaknutijih beogradskih hotela.

Poznato je da su najveći hoteli u Beogradu bili u potpunosti popunjeni a da su delegati skupa bili smešteni u hotelu Hyatt Regency i Continental Hotelu Beograd.

Prvi samit nesvrstanih
Prvi samit nesvrstanih

Na pitanje o popunjenosti kapaciteta iz hotela Continental kažu da se hotel može pohvaliti da je bio pravi domaćin jubilarnom Samitu nesvrstanih, jer je upravo u hotelu bilo smešteno više od 50 inostranih delegacija. Pun kapacitet Continental Hotela od 415 soba i apartmana bio je mesecima unapred rezervisan za učesnike Samita.

Takođe, velika svečana večera za sve učesnike Samita bila je organizovana u ovom hotelu. Hotel Hyatt Regency je tradicionalno bio popunjen i prvi izbor za inostrane diplomate i učesnike skupa. Iz hotela Holiday Inn Beograd ističu da je popunjenost bila na zavidnom nivou tokom trajanja Samita nesvrstanih u Beogradu. Isto se može reći i za Hotele Balkan i Moskva koji su ugostili novinare i ostale učesnike skupa, a postojale su i liste čekanja.

Kad su u pitanju inostrane delegacije celokupan protokol oko njihovog smeštaja mora biti na najvišem nivou. Što se tiče mera bezbednosti, predstavnici hotela kažu da se podrazumevaju direktna saradnja hotelskog obezbeđenja, Ministarstva unutrašnjih poslova i ličnog obezbeđenja gostiju i da je sve proteklo bez ikakvih problema. Isto tako i dodatni zahtevi delegata su bili ispunjeni.

Obzirom da su bile u pitanju delagacije sa različitih strana sveta, sa različitim gastronomskim ukusima, internacionalnim kuhinjama, beogradski hoteli su se pokazali spremnim da izađu u susret u svim situacijama i omoguće gostima prijatan boravak u hotelu.

Samit nesvrstanih
Samit nesvrstanih

Delegati su tokom svog kratkog boravka bili izuzetno zauzeti i boravak im je bio najmanje vezan za hotel. Ali sigurno je da su svi, od menadžmenata do osoblja hotela, bili maksimalno posvećeni cilju da dobar glas o Beogradu obiđe svet.

Kao dokaz da je cilj ispunjen ostali su pismeni komentari, naravno pozitivni, i reči da bi svakako voleli da dođu ponovo.

Za kraj, predstavnici najznačajnijih beogradskih hotela su se, svakako, složili oko jednog – organizacija ovakvih konferencija u mnogome doprinosi kako kongresnom turizmu Beograda, Srbije tako i regiona.

„Ovaj događaj je veoma dobra referenca za kongresnu industriju u Beogradu i Srbiji, zato što je Beograd prilično nepoznat kao kongresna destinacija za međunarodne susrete, i ovaj skup je pokazao da smo u stanju da obezbedimo dostupnost Beogradu sa svih strana Evrope. Takođe, u mogućnosti smo da ponudimo različite kategorije hotela i veliki broj prostora za kongrese. Verujem da smo uspeli da pokažemo svim učesnicima da smo savršeni domaćin ovog sastanka i da je Beograd najbolje mesto za susrete.“ – Hotel Hyatt Regency Beograd.

Ovakav događaj je od velike važnosti za promociju Srbije, posmatrano sa apekta kongresnog turizma. Kvalitetnom organizacijom ovako složenog i masovnog skupa Srbija markira svoje mesto na mapi odredišta značajnih za poslovne skupove i stiče realne pozicije da bude što bolje rangirana na listi Svetske asocijacije kongresa. Dodajući tome rad na poboljšanju kvaliteta usluge i obučenosti kadrova u hotelskom sektoru kao i u ostalim segmentima koji čine kongresnu ponudu, realno je očekivati da će u bliskoj budućnosti Srbija postati značajna destinacija ove grane turizma.“ – Continental Hotel Beograd.

Značaj ovakvih međunarodnih konferencija je neizmeran za kongresni turizam Srbije i Beograda. Poslednjih godina Srbiji je pružena šansa da se ostvari u oblasti kongresnog turizma. Ovo je odličan način za promociju naše zemlje i stvaranje poverenja u svetu da Srbija može da odgovori na sve zahteve koje sa sobom nosi organizovanje ovako velikih i značajnih događaja.“ – Hotel Holiday Inn Beograd.

Smatramo da je kongresni turizam, u Srbiji, jos uvek u razvoju. Za nas, hotelijere, ovakvi događaji su značajni jer je potražnja veća nego ponuda, bar kada su hoteli u centru grada upitanju, što za nas donosi visoku, odnosno, stoprocentnu popunjenost.” – Hotel Balkan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.