Avio putovanja i koronavirus

Koje promene nam je doneo COVID-19?

0
2145

U vanrednim situacijama, u avio industriji postoje striktna i precizna pravila pravila. Takav je slučaj i sa trenutnim stanjem nastalim zbog brzog širenja koronavirusa, poznatog pod imenom COVID-19.

Letovi se od druge polovine januara, razumljivo, otkazuju sve češće i češće, a njihovo ponovno uspostavljenje odlaže u skladu sa situacijom koja se menja na dnevnom nivou. Planovi se prilagođavaju vanrednim okolnostima, avio kompanije preduzimaju sve potrebne mere predostrožnosti koje su predviđene u ovakvim slučajevima, a sve u cilju što veće bezbednosti putnika i članova posade. Veliki broj njih se upravo iz ovog razloga odlučuje da ukine ili redukuje broj letova za gradove u kojima postoje žarišta korona virusa. Neke kompanije, poput British Airways-a, Air France-a i Lufthansa-e, su još krajem januara ove godine privremeno suspendovale letove ka Kini. Druge su pratile ovaj primer i kasnije otkazivale letove ka ostalim destinacijama koje su se, tokom razvoja situacije i širenja virusa, ispostavile kao nove ugrožene i rizične.

Photo: www.aerotime.aero

Uslovi otkazai/ili promene avio karte zbog koronavirusa

Treba imati na umu činjenicu da uslove otkaza i/ili promene avio karata u trenutnoj situaciji donose same avio kompanije.

Na primer, Air France i KLM svojim putnicima nude mogućnost da besplatno promene rezervaciju karte za bilo koju destinaciju, a odnosi na one koje su kupljene pre 31. marta za putovanja od 3. marta do 31. maja ove godine. Uslov je da se rezervacija i reizdavanje karte najkasnije obavi do poslednjeg dana maja meseca. I Austrian Airlines svojim korisnicima nudi slične uslove.

Na našim prostorima avio kompanije odluke u vezi sa obustavljanjem ili redukcijom letova donose prateći instrukcije, obaveštenja i sugestije resornih ministarstava (pre svega zdravlja), Instituta za javno zdravlje, Međunarodne zajednice za vazdušni prevoz (IATA) i Svetske zdravstvene organizacije.

Avio sektor portala Kongresniturizam

Kakva je situacija sa avio kompanijama u našem regionu?

Srpska nacionalna avio kompanija, Air Serbia, od 9. marta je privremeno obustavila letove iz Niša ka Italiji, tj. do Rima i Bolonje, do kraja istog meseca. Putnicima koji su ranije kupili karte za ove destinacije, ponuđeno je nekoliko opcija: besplatna zamena karata za iste destinacije u kasnijem terminu do kraja letnje sezone, besplatna zamena za druge gradove do kojih Air Serbia leti iz Niša i Beograda ili kompletan povraćaj novca. Letovi za Rim iz Beograda se, za sada, obavljaju po planu, ali su letovi za Milano i Veneciju delimično redukovani. To znači da su pojednini datumi letenja otkazani, a ista situacija važi i za letove za Tel Aviv.

Ukoliko pak želite da otkažete let za neku destinaciju koja se smatra „neugroženomʺ, a sve zbog bojazni od koronavirusa, Air Serbia ne nudi punu refundaciju, tj. biće vam refundirane samo avio takse.

Croatia Airlines, hrvatska nacionalna avio kompanija, navodi da prati aktuelnu situaciju s koronavirusom i nastavlja sa obavljanjem svih planiranih letova u sva evropska odredišta do kojih leti.

Putnici koji imaju kartu izdatu od strane Montenegro Airlines-a za bilo koju od destinacija na kojima lete, a prinuđeni su da otkažu svoj put usled situacije uzrokovane koronavirusom, promenu datuma putovanja i/ili destinacije mogu izvršiti bez doplate. Navedena mera odnosi se na putovanja planirana u periodu od 6 – 31. marta 2020. godine, za karte koje su izdate do 6. marta ove godine. Dozvoljena je samo jedna besplatna promena po karti za promenu datuma/destinacije, a novo putovanje za koje se putnik odluči se mora završiti do 24. oktobra 2020. godine.

Svi žele maksimalnu zaštitu

I same države tragaju za načinima kako da se najbolje zaštite od širenja koronavirusa. Austrija je, na primer, zbog vanredne situacije donela odluku da svi državljani zemalja koje nisu u EU, ali i stanovnici severne Italije, moraju imati i potvrdu lekara da su zdravi (na engleskom ili nemačkom jeziku koja se može download-ovati) kako bi mogli da se ukrcaju na let za Austriju. U suprotnom, može im biti uskraćen ulazak u tu zemlju.

Photo: www.bbc.com

Polovinom marta uvedena je privremena zabrana ulaska u Republiku Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ukoliko na aerodromima i/ili u samim letelicama postoje neke posebne procedure uvedene da bi se smanjio rizik od koronavirusa, pažljivo ih pogledajte i ispratite koliko god vam se činile banalne ili besmislene jer je krajnja ideja maksimalna zaštita putnika i zaposlenih.

U svakom slučaju, ne treba paničiti već slušati i pratiti savete i preporuke stručnjaka iz oblasti epidemiologije i samih avio kompanija kojima putujete. A kako biste ostali u toku i znali sve o trenutnoj situaciji najbolje je da pred sam let kontaktirate agenta preko kog je karta kupljena ili avio kompaniju jer ćete jedino od njih dobiti prave i tačne informacije.

Avio sektor portala Kongresniturizam,

Jovana Ljuboja, Bojana Vučenović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.