21. EVROPSKI KONGRES O GOJAZNOSTI – ECO 2014

Prof. Svetoslav Handjiev, Predsednik ECO Kongresa

0
6522

Evropski kongres o gojaznosti organizuje se od 1988. godine, kada je održan u Stokholmu. Danas kongres predstavlja jedan od najvažnijih događaja u ovoj oblasti koji svake godine okuplja hiljade delegata.

21. ECO kongres je organizovan od strane Evropske Asocijacije za gojaznost (EASO) i Bugarske Asocijacije za gojaznost i srodne bolesti (BASORD).

U očekivanju 21. ECO kongresa imali smo čast da Prof. Svetoslav Handjiev, predsednik ovogodišnjeg kongresa i predsednik Bugarske Asocijacije za gojaznost i srodne bolesti (BASORD), podeli sa nama aktuelne teme na ovogodišnjem kongresu, kao i kriterijume za izbor destinacije domaćina.

1. Možete li nam reći nešto više o kongresu? Šta očekujete od ovogodišnjeg kongresa i koji su osnovni ciljevi?

Očekuje se oko 1.000 delegata iz svih evropskih zemalja.

Broj ljudi koji imaju problem sa gojaznošću se rapidno povećava, širom sveta, što gojaznost čini jednim od modernih problema javnog zdravlja koji se najbrže širi. I zaista, problem kontrole gojaznosti i srodnih bolesti danas stoji ispred Vlasti i Inicijativa za javno zdravlje širom Evrope. U Evropskoj Uniji, a takođe i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, sa regionalnim sedištem u Evropi, sve je veća zabrinutost zbog gojaznosti i bolesti koje gojaznost nosi kao što su Dijabetes tipa 2, Hipertenzija, Kardio-vaskularne bolesti i prevencija Kardio-metaboličkog rizika.

Ciljevi ECO kongresa su da omogući održavanje godišnjeg foruma sa ciljem širenja informacija o najnovijim istraživanjima na temu gojaznosti, da podstakne identifikaciju inovativnih strategija kod prevencije i suzbijanja gojaznosti, a sa ciljem da smanji rasprostranjenost gojaznosti i povezanih bolesti, kao i da omogući saradnju stručnjaka koji se bave istraživanjem i vođenjem ovog problema.

2. Kao što ste pomenuli, gojaznost je postala jedan od problema javnog zdravlja modernog doba koji se najbrže širi. Možete li nam reći nešto više o najnovijim istraživanjima iz ove oblasti?

Na kongresu će biti predstavljena najnovija istraživanja na temu gojaznosti, iz više oblasti, uključujući istraživačke i integrativne nauke, ishranu, ponašanje, aktivnost i životnu sredinu, detinjstvo i procenu životnog veka, javno zdravlje i epidemiologiju, kao i kliničko vođenje i posmatranje gojaznosti kao uvod u druge bolesti.

Istraživanja govore o tome koliko se brzo gojaznost širi u celom svetu, a podaci u tabelama u ovom članku predstavljaju Evropu. Zbog toga govorimo o globalnoj pandemiji gojaznosti. Ovaj problem ima ogroman medicinski i socijalni uticaj na naše živote, a takođe je povezan i sa porastom učestalosti Dijabetesa tipa II, Arterijske hipertenzije, Infarkta miokarda, Moždanog udara i ostalih kardio-vaskularnih bolesti.

3. Uzimajući u obzir činjenicu da ECO predstavlja najvažniji godišnji naučni događaj na temu gojaznosti u Evropi, koji je očekivani broj delegata i iz kojih zemalja?

Očekujemo oko 1.000 delegata iz svih evropskih zemalja a takođe i sa ostalih kontinenata. Želim da naglasim da se u Albeni u periodu od 1. do 3. juna 2014. godine, održava Satelitski simpozijum, gde će glavna tema biti gojaznost kod dece, i gde će biti predstavnika sa 4 kontinenta: Evrope, Azije, Severne Amerike i Afrike.

4. Po prvi put, Sofija je izabrana da bude grad-domaćin kongresa. Koji su razlozi zašto je baš Sofija odabrana?

To je bila odluka Generalne Skupštine Evropske Asocijacije za Gojaznost, doneta na kongresu u Istanbulu 2011. godine. Sofija je odabrana da bude domaćin kongresa ECO 2014, a u konkurenciji su bili još i Rim, Porto, Jerusalim i Barselona. Ovo je svakako veliko priznanje koje je dobila Bugarska medicina. U 2015. godini, grad domaćin će biti Prag, a 2016. godine Goteborg. I naravno, region Jugoistočne Evrope će i dalje biti atraktivan.

M.J

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.